Als ondernemer loopt u bepaalde risico’s, dat is inherent aan ondernemen. Sommige risico’s zijn echter zo groot dat u er goed aan doet deze risico’s te verzekeren. Hieronder bespreken we een aantal verzekeringen die elke ondernemer zou moeten hebben.

Aansprakelijkheidsverzekering

Er zijn 2 verschillende aansprakelijkheden die kunnen ontstaan als ondernemer; beroepsaansprakelijkheid en bedrijfsaansprakelijkheid. Beide verzekeringen zijn erg belangrijk om te hebben omdat mocht iemand je aansprakelijk stellen voor iets, de schade vaak in de papieren loopt. Met een verzekering maak je dat toch een stuk minder zorgen.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekeringen dekken de schade die ontstaat doordat jij je beroep niet goed uitvoert. Bijvoorbeeld een metselaar die een scheve muur metselt waardoor een schuur scheef komt te staan zou daar gebruik van kunnen maken. Veel ondernemers denken dat de kans op een claim erg klein is, en dat is, als je goed bent in je werk, natuurlijk ook waar. Maar mocht je kleine kans zich voordoen dat je een fout maakt, dan loopt een claim vaak wel hoog op.

Een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering verzekert schade waarvoor je aansprakelijk bent, maar waar je eigenlijk weinig aan kan doen. Bijvoorbeeld; je gaat op een bureau van een klant zitten en je zakt er doorheen. Deze verzekering is vaak een stuk goedkoper dan de beroepsaansprakelijkheid omdat de kans dat zo iets gebeurt erg klein is en de schade vaak ook wel meevalt.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Het risico dat je arbeidsongeschikt raakt voor het werk dat je als ondernemer doet is aanwezig en je kunt een inkomen verzekeren. Arbeidsongeschiktheidsverzekeringen zijn vaak ingewikkeld en duur. Er zijn verschillende verzekerde bedragen, verschillende looptijden en verschillende eigen risico’s. Daardoor is ook maar de helft van de ondernemers in Nederlands verzekerd tegen inkomensverlies dor arbeidsongeschiktheid. Zorg ervoor dat als u een arbeidsongeschiktheidsverzekering gaat afsluiten dat u zicht goed verdiept in alle opties anders kunt u nog wel eens voor verrassingen komen te staan.

Rechtsbijstandsverzekering

Mocht u als ondernemer in een juridisch geschil komen dan is het fijn om een rechtsbijstandsverzekering te hebben. Juridische kosten zoals van een goede advocaat kunnen snel oplopen. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om de juridische kosten zelf voor je rekening te nemen mocht de situatie zich voordoen.

Het grote voordeel is dat de verzekeraars al de nodige juridische kennis en ervaring hebben waardoor situaties die voor jou nieuw zijn, voor je verzekeraar routine zijn en daardoor snel opgelost.

Over het algemeen worden verzekeringen door ondernemers gezien als tijdverslindende en niet belangrijke zaken maar ze kunnen u wel degelijk veel geld en zorgen besparen.