Verbeter je wifi-netwerk in 5 stappen

Wie (weleens) vanuit huis werkt, weet dat er niets zo vervelend is als een haperende wifi-verbinding. E-mails komen ineens niet meer binnen, skypegesprekken haperen en bestanden kunnen niet geüpload of gedownload worden. Heel frustrerend, want wanneer je thuis aan het werk bent, wil je ook gewoon door kunnen. Een goede internetverbinding is ook thuis onmisbaar, dus hierbij geven we je 5 tips om je wifi te verbeteren.

1. Verplaats je router

Een andere plek zoeken voor je router kan al heel veel schelen. In veel woningen wordt de router verstopt in de meterkast, maar eigenlijk is dit de slechtste plek die je kunt bedenken. Het wifi-signaal wordt op deze manier namelijk behoorlijk beperkt door deuren, betonnen muren en een hoeveelheid aan kabels en buizen. Heb je last van een haperende verbinding en staat je router ergens weggestopt, geef hem dan allereerst een nieuwe, prominentere plek. Het kan zomaar een wereld van verschil maken!

2. Stort je op de techniek

De snelheid van je router valt of staat met de gebruikte wifi-technieken. Probeer dus ook eens of je kunt overstappen op een nieuwere wifi-standaard. Ook hier geldt: de nieuwste is de snelste. De laatste wifi-standaard is 802.11ac (ook wel Wireless-AC genoemd). Wel is het zo, dat deze nieuwste standaard enkel op 5GHz band werkt. Ondersteunt jouw router dit niet, dan is het wellicht verstandig om een nieuwe te kopen.

3. Kies een goed kanaal

Heb je het idee dat de wifi van de buren sterker is in je huis dan dat van jezelf? Dat zou heel goed kunnen kloppen! Steeds vaker wordt het eigen thuisnetwerk gehinderd door dat van anderen in de omgeving. Het is dan ook belangrijk om te kiezen voor een kanaal (een wifi-netwerk heeft 14 kanalen) dat zo min mogelijk wordt gebruikt – je hebt dan de minste kans op storing van andere netwerken. Met een programma als Acrylic Wifi Home kun je zien hoe de kanalen in jouw buurt gebruikt worden.

4. Regel het verkeer

Een wifi-netwerk wordt gebruikt door verschillende apparaten. Je smartphone, een laptop, de tablet… En dat kan makkelijk vermenigvuldigen wanneer meer mensen over meerdere apparaten beschikken. Het is dus een drukte van jewelste en alle programma’s die hierop draaien, willen een stukje bandbreedte. Het is dan ook verstandig om het verkeer op je netwerk te regelen – je router beschikt hiervoor over een instellingenpagina waarmee je voorrang kunt geven aan bepaald netwerkverkeer.

5. Controleer het bereik

Tot slot kun je proberen of je wifi-ontvangst beter wordt wanneer je de antennes van de router verstelt. Het verdraaien van de antennes zorgt ervoor dat het signaal anders verspreid wordt. Blijft het signaal in je woning zwak, dan kun je er ook voor kiezen om een extra accespoint of een wifi-repeater aan te schaffen. Het nadeel van een wifi-repeater is echter dat deze ook bandbreedte verbruikt – dit is dus alleen praktisch wanneer je in bepaalde ruimtes helemaal geen wifi-signaal hebt. Het plaatsen van een tweede accespoint met een nieuw wifi-netwerk op een ander kanaal is dan een betere oplossing.