Brancheverenigingen trekken aan de bel om slechte digitale connectiviteit Nederland

Onlangs werd de noodklok geluid door verschillende IT-brancheverenigingen: Nederland dreigt weg te zakken op het gebied van (internet)connectiviteit in vergelijking met andere landen. Ondanks dat Nederland de reputatie heeft één van de best aangesloten landen ter wereld te zijn, blijken maar weinig huishoudens en bedrijven te beschikken over toekomstbestendige verbindingen.

Om een goed beeld te kunnen krijgen van het probleem, is het belangrijk om te weten wat connectiviteit precies inhoudt. We kennen immers allemaal wel het probleem van een slechte wifi-verbinding, maar wat valt hier nu precies onder? Onder connectiviteit valt alles wat bij het transport van data komt kijken. Het gaat niet alleen om kabels en netwerken, maar ook de technieken en apparatuur die het mogelijk maken dat bijvoorbeeld een smartphone via het internet data kan verzenden naar een laptop.

Nauwelijks nieuwe glasvezelnetwerken

Dat een achterblijvende connectiviteit slecht is voor de Nederlandse economie, mag duidelijk zijn. Ons land is immers steeds afhankelijker van de digitale dienstverlening. Uit het rapport ‘Belang van connectiviteit voor digitale transformatie’ van diverse IT-brancheverenigingen en connectiviteitspecialisten blijkt dat er nog nauwelijks nieuwe glasvezelnetwerken worden aangelegd. Dit geldt voor zowel verstedelijkt als minder dichtbevolkt gebied.

“Nederland staat bovenaan in allerlei internationale ranglijsten, van ‘digital readiness’ tot de kwaliteit van de digitale infrastructuur of gebruik van cloud diensten. Maar er is één vlak waar we steeds slechter op presteren, en dat is de beschikbaarheid van goede connectiviteit voor huishoudens en met name het MKB. Gezien het toenemende belang van digitalisering en digitale transformatie voor de economie is dat een zorgelijke ontwikkeling.” — Ruud Alaerds, directeur van DHPA

De invoering van toekomstbestendige netwerken

Wat technologische ontwikkelingen betreft, staat de (internet)connectiviteit verre van stil. In de nabije toekomst wordt de vijfde generatie mobiele telefonie (5G) geïntroduceerd en er komen steeds meer nieuwe digitale toepassingen bij. De vraag naar hoogwaardige verbindingen zal explosief toenemen, terwijl een goede connectiviteit in Nederland in juist achterblijft.

Om problemen hiermee te voorkomen, willen de brancheverenigingen en de sector in gesprek met de overheid om zo een plan van aanpak op te kunnen stellen. De auteurs van het rapport zien voor de overheid een faciliterende rol weggelegd om zo barrières weg te nemen die de invoering van toekomstbestendige netwerken in de weg staan.