Wonen en werken in het buitenland – als zzp’er kan het

Zzp’ers hechten aan hun vrijheid. Ondanks dat een bestaan als zelfstandig ondernemer vaak onzekerder is dan werken in loondienst, is de drang naar vrijheid de belangrijkste drijfveer om zzp’er te worden. Hierbij bestaat immers de mogelijkheid om zelf te bepalen wanneer er gewerkt wordt, waaraan er gewerkt wordt en waar er gewerkt wordt.

Vooral dat laatste biedt interessante mogelijkheden: zelf bepalen waar er gewerkt wordt. Want als je voor je werkzaamheden genoeg hebt aan een laptop en een goede internetverbinding, waarom zou je dan niet (tijdelijk) gaan werken in het buitenland? Digital nomads doen het!

5 tips voor een leven als digital nomad

Wonen en werken in het buitenland – als zzp’er kan hetEen digital nomad kan iemand zijn die geen vaste woon- of verblijfplaats meer heeft, maar de wereld over reist en werkt waar het kan. Je kunt echter ook tijdelijk in het buitenland gaan wonen en je werk met je meenemen, net wat jouw voorkeur heeft. Wat digital nomads echter gemeenschappelijk hebben, is dat verreweg de meesten zzp’er zijn.

Er zijn heel veel goede redenen te bedenken om als digital nomad in het buitenland te gaan wonen en werken. Zo kan het zijn om te ervaren hoe het is om in een ander land te wonen, maar ook omdat je ergens wilt leven waar het altijd lekker weer is of omdat je in het buitenland veel goedkoper kunt wonen. Wat jouw redenen ook zijn, wanneer je de beslissing neemt om as digital nomad te gaan leven, houd dan rekening met de volgende aandachtspunten:

1. De kosten van het levensonderhoud

Een bestaan opbouwen in New York is duurder dan in Bangkok. Bekijk wat je per maand kunt besteden en of dit aansluit bij de bestemming die je op het oog hebt. Ga je echt rondreizen en kom je zo op de meest uiteenlopende plaatsen, dan kun je de kosten in de hand houden door op dure plekken minder lang te blijven.

2. De beschikking over een goede werkplek

Zonder een goede internetaansluiting ben je nergens. Zorg dus dat je op je verblijfplaats over internet beschikt, werk in een café met een goede wifi-verbinding of maak gebruik van een coworking space. Deze zijn tegenwoordig in veel steden te vinden, zoals bijvoorbeeld in Buenos Aires, Ho Chi Minh Stad, Chiang Mai en Praag.

3. De digitale bescherming

Open wifinetwerken zijn natuurlijk geweldig om overal te kunnen werken, maar ze zijn niet veilig. Werk daarom altijd via een beveiligde VPN-verbinding, zodat er niemand kan inbreken op jouw laptop en maak gebruik van speciale browsers die privacy hoog in het vaandel hebben staan. Ook is het slim om een driedubbele back-up te maken van je bestanden. Je moet er immers niet aan denken dat je iets kwijtraakt.

Wonen en werken in het buitenland – als zzp’er kan het4. Verschil in tijdzones

Wonen en werken op een eiland in de Grote Oceaan is natuurlijk een fantastisch idee, maar het grote tijdsverschil met Nederland kan het lastig maken om contact met klanten te houden – zeker wanneer je regelmatig een skype-overleg ingepland hebt staan. Bovendien is rondreizen erg leuk, maar houd rekening met een jet lag wanneer je verschillende tijdzones passeert.

5. Vervanging in Nederland

Ondanks dat je overal bereikbaar bent en altijd kunt werken, kan het gebeuren dat een klant van je verlangt dat er iemand langskomt om iets op te lossen. Niet heel praktisch als je net bent neergestreken op Bali. Probeer dus voordat je als digital nomad de wijde wereld intrekt een vervanger te regelen die dit soort karweitjes van je overneemt. Denk bijvoorbeeld aan een andere zzp’er of aan een bedrijf in jouw branche waarmee je wel eens hebt samengewerkt.

Ben jij een digital nomad?

Mocht je ook dromen van een bestaan als digital nomad, maar het spannend vinden om alles in Nederland achter je laten, bedenk je dan dat je nooit alleen bent. Ook in het buitenland (misschien wel juist in het buitenland) ontmoet je andere mensen. Bovendien is het natuurlijk een fantastische ervaring om een tijdje ergens anders te leven. En mocht het echt niets voor je zijn? Je kunt altijd weer terugkomen!