Efficiëntie van Het Nieuwe Werken

flexwerkenEen belangrijk aspect van succesvol ondernemen is het vermogen om talent en tools zo efficiënt mogelijk te benutten. De ontwikkelingen op het gebied van telecommunicatie gaan op razendsnel tempo en brengen nieuwe mogelijkheden met zich mee om de productiviteit van je bedrijf te verhogen. Niet alleen doordat informatie efficiënter overgebracht en verwerkt kan worden maar ook omdat het ruimte biedt voor sociale innovatie binnen je team, ‘het nieuwe werken’.

Bij ‘het nieuwe werken’ wordt het idee van een vaste werkplek, vaste werktijden en een vaste werkstructuur los gelaten en komt een werkdag er heel anders uit te zien. Met een smartphone op zak of een laptop in je tas heb je, je werk eigenlijk ten alle tijden en overal bij de hand. Dit biedt mogelijkheden voor meer flexibiliteit voor de werknemers. Zij kunnen een balans tussen werk en privé vinden die het beste bij hen past en krijgen meer ruimte voor zelfsturing en daarmee ook zelfontwikkeling om hun talenten het beste naar voren te doen komen.

Een team kan er uiteraard nog steeds veel baat van hebben om bijvoorbeeld wekelijks bij elkaar te komen voor een vergadering of brainstorm sessie, maar juist het individuele gedeelte van het werk en de korte overleggen hoeven niet meer binnen de tijden en muren van kantoor plaats te vinden, want het kantoor is online. Agenda’s, presentaties, administratie, urenregistratie etc. kunnen allemaal online worden ingezien en worden bijgewerkt vanuit elke werkplek. Zelfs faxen kunnen gewoon ontvangen worden in de mailbox.

‘Het nieuwe werken’ wordt ook wel ‘het slimme werken’ genoemd en kan een onderneming veel geld besparen door de efficiëntie in communicatie en optimale inzet van personeel. Wel moeten bedrijven die ‘het nieuwe werken’ overwegen zich realiseren dat het een behoorlijke verandering is in werkfilosofie en  dat er tijd voor nodig is om deze overgang stapsgewijs te implementeren in je bedrijf.

Overigens zijn er veel verschillende opvattingen over het nieuwe werken. Voor Yahoo is the new way of working niet effectief gebleken. De wijze van implementatie van het concept hangt nauw samen met de effectiviteit en efficiëntie.